Wat motiveert ons?

“Iets nieuws proberen, dat houdt ons in beweging.” Dat is het motto op onze boerderij Hof van Heden in Geervliet.

Minder ploegen, de zogenaamde niet-kerende grondbewerking, doen we al jaren. Dat geldt ook voor bloeiende akkerranden en het mechanisch bestrijden van onkruid. “We willen gewoon minder afhankelijk zijn van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Daarom proberen we nieuwe dingen uit.”

Als we een schop in de grond steken en de kluit aarde laten zien, wemelt die van de wormen. Het illustreert waarom duurzaam ondernemen ons zo’n goed gevoel geeft. We zijn geen milieufreak, maar zien gewoon dat minder grondbewerking goed is voor het bodemleven. En dat zorgt weer voor meer vogels. Spreeuwen strijken graag neer op de percelen, op zoek naar insecten en wormen

Afgelopen vier jaar testten we op vier hectare een natuur-inclusieve maatregel: de strokenteelt. Dat betekent dat we op het perceel verschillende gewassen naast elkaar teelden, in plaats van een mono teelt. De proef met strokenteelt is nog geen doorslaand succes, maar gaf wel nieuwe inzichten. Met onze machines is het lastig om die stroken te bewerken. En ook de bredere stroken kostten ons nog steeds veel extra tijd.

Toch gaan we de komende jaren opnieuw aan een onderzoeksprogramma meedoen. Want om een productief en weerbaar teeltsysteem te behouden moet er iets gebeuren. Het verminderen van chemie en bemesting zal moeten worden opgevangen met werkbare alternatieven.

Het programma dat wordt geleid door Wageningen University & Research en heet Crop Mix. Het zoeken naar alternatieven kost ons als ondernemer (leer)geld, tijd en lef. Het levert ons (op termijn) perspectief, bestaansrecht, inkomen, netwerk en plezier op!

Op onderstaand kaartje zijn de locaties van de 24 deelnemers weergegeven.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Het boerenleven is heel mooi! Dat we gezond voedsel voor mensen en dieren kunnen produceren. En... dan ook nog op een manier die bijdraagt aan een gezond ecosysteem! Dat geeft voldoening.