Over ons

Boerderij Hof van Heden 
Familie Lugtenburg, akkerbouwers in Geervliet.

Welkom op onze website!

Ben je op zoek naar droogbloemen? Heb je een mooie vaas die je wilt laten opmaken? Zoek je een origineel cadeau? Bel of stuur een bericht naar Anneke: ☎️ 06 4696 8884. We zijn op afspraak open van maandag tot en met zaterdag. Vanaf eind augustus zijn we weer op vaste middagen open. 

 

Verkoopstalletje - 
Op ons erf staat, zolang de voorraad strekt, een verkoopstalletje met eigen oogst zodat jij snel je verse producten kunt kopen bij de boer. Het is zelfbediening

In het stalletje liggen op dit moment:
●aardappels (lichtkruimig - ook heerlijk voor het maken van verse patat of stamppot)

Betalen kan alleen via QR code betaalverzoek. 

 

Wat doen we?

Onze droogbloemen 

De bloemen telen we op biologische wijze. Geen chemie en kunstmest. Het drogen van de bloemen gebeurt op onze boerderij. De boeketten, frames, stolpen en toefjes worden door Anneke samengesteld. Zij heeft zich ontwikkeld tot 'farmerflorist'. De droogbloemen zijn te koop op vrijdagmiddag in de boerderij. Of op afspraak.

Op boerderij ‘Hof van Heden’ is 1000 m2 grond ingericht als productietuin voor droogbloemen. We telen verschillende bloemen, granen en grassen om vanaf september een gevarieerd assortiment droogbloemen beschikbaar te hebben. Zowel in kleur en als in vorm. Vanaf april wordt machinaal gezaaid. De oogst is in de maanden juli tot en met oktober. Alles wordt met de hand geplukt. 

Het bloemwerk is divers: prachtige gemengde veldboeketten in de maten: mini, M, L, Xl of XXL. Je kunt ook bij Anneke terecht voor mooie kransen, opgemaakte vazen/potten of een rustieke plank met een stilleven van bloemen van de ‘Hof van Heden’. Klaar om in je huis neer te zetten of op te hangen. En daarna lang van te genieten!

 Onze Pompoenen

Wout is de pompoenspecialist. Zowel voor de teelt, oogst, opslag en verkoop. De pompoenen groeien op kleigrond. Hierdoor zijn ze vol van smaak. In mei gaan de zaden machinaal de grond in. In het voorjaar van 2024 zaaien we verschillende soorten pompoenen. Vanaf augustus start de oogst. Dat is handwerk. De pompoenen worden gedroogd en bewaard bij een constante temperatuur in de opslagloods. Het assortiment bestaat onder andere uit: Halloween, sier pompoentjes, oranje Amoro, groene en grijze hokkaido, sweet dumpling en spaghetti pompoenen. Recepten en bereidingstips worden graag gedeeld. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, lekker zijn ze bijna allemaal!

Vanaf november t/m maart verkopen we alleen nog eetbare pompoenen. Hier vind je lekkere recepten. 

 

Verbinding met de omgeving
Het bedrijf is regelmatig open voor publiek, o.a. tijdens Rotterdam de boer op!

Duurzaam ondernemen

Uitproberen, ervaren, luisteren naar elkaar en vooral ook zelf keuzes maken als ondernemer. Dat motiveert ons. Onlangs is Wout geïnterviewd door de Boerenraad. Lees hier het artikel.

De bodem als basis.
“Een mooie bevestiging van onze aanpak met bodembeheer.” Zo reageert Wout  op de beoordeling van twee profielkuilen op zijn percelen. Wout won deze bodem beoordeling door bodemexpert Groeibalans met het indienen van zijn tip voor de Bodemscheurkalender 2023. In de Bodem als Basis brochure lees je meer over dit project. 

Het doel is door middel van bijeenkomsten kennis te delen over de verduurzaming op het bedrijf door te praten maar ook door in het land de bodem te bekijken. Geen strak frame maar stappen zetten die passen bij de ondernemer. Grote of kleine stappen. Alles telt mee. 
 

 

Pompoenen, droogbloemen en knoflook.
Deze teelt gebeurt op biologische wijze. Geen kunstmest, geen chemie.

1 op 5 teelt
Dat betekent een extensiever gebruik van de grond. Eén keer in de vijf jaar staan de aardappels op hetzelfde stuk land.          

Gebruik onkruideg
Waar mogelijk wordt het onkruid mechanisch bestreden.  

Gebruik Ecoploeg
Met deze ploeg beroeren we het bodemleven, dat in de bovenste laag van de grond het actiefst is, zo min mogelijk.

Akkerranden
Langs de slootkanten zaaien we 3 meter brede akkerranden met een gras-klaver mengsel. De. bloeiende klaver is aantrekkelijk voor bijen en andere insecten en daarmee ook als voedselbron voor vogels.

GPS op trekkers
Betekent nauwkeuriger werken. Minder overlap, minder dieselverbruik

Sectie afsluiting op spuitmachine
Betekent nauwkeuriger werken. Geen overlap, minder gebruik gewasbeschermingsmiddelen

Beslissings Ondersteunende Software – weerbericht
Betekent bespuitingen op het meest optimale moment doen. Het beste resultaat met minder middelen.

Kringlooplandbouw
Betekent stro en deel van het graan naar veehouders, mest terug op het land 

Strokenteelt project Hof van Heden – POP3 project provincie Zuid-Holland – 2020/2021
Bij strokenteelt worden verschillende gewassen in naast elkaar gelegen stroken geteeld. Dit heeft als gewenst doel het verbeteren van de weerbaarheid van gewassen doordat ziekten zich tussen de stroken door minder snel kunnen verspreiden. Onderzoeksvraag: Zien lokale consumenten de oogst van op stroken geteelde producten als meerwaarde? 

De stuurgroep Strokenteelt was op ons bedrijf voor een bijeenkomst met telers, adviseurs en afgevaardigden van Provincie Zuid-Holland, Zeeland en Brabant.

Deelnemer Crop Mix project

Sinds maart 2023 nemen we deel aan het meerjarige onderzoeksprogramma Crop Mix van Wageningen University & Research. Akkerbouwers, onderzoekers en ketenpartners slaan de handen ineen om een doorbraak te realiseren in de transitie naar een duurzame akkerbouw in het vijfjarige onderzoeksprogramma CropMix. Centraal staat het vergroten van de gewasdiversiteit door middel van strokenteelt. Daarmee willen we ecologie en akkerbouw samenbrengen en de maatschappelijke transitie naar een duurzamer landbouwsysteem aanjagen.

Meer weten over onze producten en verkoop? Neem contact op

Wout Lugtenburg | Pompoenen, Knoflook, Aardappels en Uien | 06 5128 5331 | wout@boerderijhofvanheden.nl

Anneke Lugtenburg | Bloemen en Workshops | 06 4696 8884 | hofvanhedengeervliet@gmail.com

 

 

Volg Boerderij Hof van Heden op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!